NASA vindt mogelijke tekenen van microbieel leven op Mars (maar heeft voorlopig geen sluitend bewijs) (2024)

NASA vindt mogelijke tekenen van microbieel leven op Mars (maar heeft voorlopig geen sluitend bewijs) (1)

NASA wil een monster van de vondst naar de aarde brengen om meer onderzoek uit te voeren. NASA/JPL-Caltech/MSSS

Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA heeft mogelijke tekenen van oeroud microbieel leven gevonden in een steen op Mars. Het agentschap benadrukt wel dat daar nog geen sluitend bewijs voor is. De ontdekking kan mogelijk ook verklaard worden door geologische processen.

Marsrover Perseverance heeft een steen ontdekt waarop structuren te zien zijn die miljarden jaren geleden mogelijk gevormd zijn door microbieel leven. Na scans bleek de steen organische verbindingen te bevatten. Op aarde zijn dat de bouwstenen van het leven. Ook werden in de steen sporen van calciumsulfaat gevonden, afzettingen die erop duiden dat het materiaal ooit in contact kwam met water.

Maar die 2 vondsten zijn op zich geen primeur en al helemaal geen bewijs voor oeroud leven. Het is al langer bekend dat er ooit vloeibaar water was op Mars en organische verbindingen kunnen ook door geologische processen gevormd worden.

Tot nu toe onontdekte primeur

Wat de wetenschappers bij NASA het meest enthousiast maakt, zijn enkele kleine witte vlekjes op de steen. Deze vlekjes, met elk een diameter van ongeveer 1 millimeter, zijn omgeven door zwarte ringen. Perseverance kon in die ringen ijzerfosfaat detecteren.

De chemische reactie die dergelijke ringen doet vormen, wordt op aarde in verband gebracht met fossiele sporen van microben die in de ondergrond leven. Dat zegt astrobioloog David Flannery, die meewerkt aan het Perseveranceproject, in een persbericht.

NASA benadrukt in datzelfde persbericht dat er nog geen bewijs is gevonden voor de aanwezigheid van leven. Het ruimteagentschap onderzoekt alle mogelijke verklaringen voor de vondst. De steen bevat bijvoorbeeld ook het mineraal olivijn. Dat wordt gevormd in lava, bij zeer hoge temperaturen, wat een biologische oorsprong van de ringen onmogelijk zou maken.

Monster naar de aarde brengen

De Perseverancerover zelf heeft al alles gedaan wat hij kon om de steen te onderzoeken. De mogelijkheden van de rover om onderzoek uit te voeren zijn echter relatief beperkt. De volgende stap, zeggen de onderzoekers achter de vondst, is om een monster van de steen naar de aarde te brengen. Op aarde kunnen onderzoekers uitgebreider onderzoek uitvoeren.

De rover heeft de voorbije jaren verschillende monsters van stenen verzameld en achtergelaten op de oppervlakte van Mars. Ook in dit geval deed Perseverance dat. Het was sinds het begin van de missie al de bedoeling dat de achtergelaten monsters ooit verzameld zouden worden en teruggebracht naar de aarde. “Ik denk dat dit monster bovenaan de lijst staat”, zei Kathryn Stack Morgan, een van de leidinggevenden van Perseverance, aan The New York Times.

Missie zou heel duur uitvallen

Tijdens de geplande missie, de Mars Sample Return (MSR), zou NASA in de toekomst nogmaals landen bij de Jezerokrater, de locatie waar Perseverance al enkele jaren onderzoek uitvoert. De rover zou dan de opgeslagen monsters verzamelen en naar de landingssite brengen, waar een raket hem zou opwachten. Die raket zou de monsters vervolgens naar een baan rond Mars brengen, waar ze zouden worden overgeplaatst naar een ruimtetuig dat de monsters naar de aarde moest brengen.

NASA schatte aanvankelijk dat de complexe missie zo’n 7 miljard dollar zou kosten en dat de monsters de aarde zouden kunnen bereiken in 2033. De onafhankelijke onderzoeksraad van het agentschap becijferde in 2023 echter dat de kosten zouden kunnen oplopen tot 11 miljard dollar. Ook zouden de monsters ten vroegste in 2040 de aarde bereiken met het huidige plan.

Zo’n hoog prijskaartje en late datum waren onaanvaardbaar voor het agentschap. Dat zei NASA-topman Bill Nelson nadat de resultaten van het onderzoek beschikbaar werden gemaakt. Het oorspronkelijke plan is daarom in de ijskast geplaatst.

In de plaats is NASA op zoek naar oplossingen van private bedrijven. In juni kregen 7 bedrijven contracten van telkens 1,5 miljoen dollar om eenvoudigere manieren te vinden om de monsters terug naar de aarde te brengen. 3 onderzoekscentra van NASA zelf werken ook aan nieuwe concepten.

Meest gelezen

  1. Verenigd Koninkrijk Zeker 8 gewonden bij steekpartij in Engeland, onder wie verschillende kinderen Update 15:14
  2. Azië Opvallende foto's van Kim Jong-un na noodweer in Noord-Korea: meer dan 5.000 mensen geëvacueerd 11:58
  3. Oostende Peuter (2) uit Oostende overleden in Nederland: verdronken in een sloot 13:22
  4. Tomorrowland Pv voor milieumisdrijf op Tomorrowland: 2 weekends op rij geen herbruikbare bekers gebruikt, festival riskeert miljoe... 14:54
  5. Samenleving Geboortecijfer in België op laagste peil in zo'n 80 jaar 14:15
  6. Israëlisch-Palestijns conflict Erdogan dreigt ermee zich te mengen in Gaza-oorlog, Israël waarschuwt Turkije 09:08
  7. Deurne TUI fly verplaatst alle vluchten vanuit Deurne naar Zaventem tot begin oktober: "Reservestukken niet tijdig geleverd" 13:38
  8. Sint-Niklaas Fietsagenten uit Sint-Niklaas vatten man die Porsche niet terugbracht na testrit in Pelt 11:56
  9. Liveblog Liveblog formatie – Formateur Bart De Wever (N-VA) en onderhandelaars zitten weer bijeen, ABVV heeft "geen geruststel... Update 14:38
  10. Overstromingen in Libië Zware celstraffen voor verantwoordelijken dodelijke overstromingen Libië 14:16
NASA vindt mogelijke tekenen van microbieel leven op Mars (maar heeft voorlopig geen sluitend bewijs) (2024)

FAQs

NASA vindt mogelijke tekenen van microbieel leven op Mars (maar heeft voorlopig geen sluitend bewijs)? ›

NASA vindt mogelijke tekenen van microbieel leven op Mars (maar heeft voorlopig geen sluitend bewijs) Marsrover

Marsrover
Een Marsrover is een rover die bestemd is voor het oppervlak van de planeet Mars. Het doel is Mars onderzoeken. Vaak worden er Mars monsters geanalyseerd. Het is een verkenning voor wanneer mensen op Mars komen.
https://nl.wikipedia.org › wiki › Marsrover
Perseverance heeft een steen ontdekt waarop structuren te zien zijn die miljarden jaren geleden mogelijk gevormd zijn door microbieel leven. Na scans bleek de steen organische verbindingen te bevatten.

Is het mogelijk om op Mars te leven? ›

De intense ultraviolette straling maakte de planeet uiterst ongeschikt voor leven, in ieder geval voor leven zoals we dat op Aarde kennen.

Wat ontdekte NASA op Mars? ›

De Curiosity-rover van NASA heeft op Mars per ongeluk een bijzondere ontdekking gedaan. Toen het wagentje over een paar stenen reed, barstte een daarvan open. Daarin bleken gele zwavelkristallen te zitten, die nog niet eerder waren gezien op de rode planeet.

Wat hebben ze gevonden op Mars? ›

Belangrijk voor astronauten op Mars

Het oppervlak is bezaaid met overblijfselen daarvan, zoals opgedroogde rivierkanalen, beddingen en valleien. Er zijn ook al grote hoeveelheden waterijs gevonden op de poolgebieden en ook dichter bij de evenaar zijn er al gletsjers gevonden onder het oppervlak.

Waarom wil NASA naar Mars? ›

Mars heeft een zeer rijke bodem met veel mineralen en grondstoffen, interessant om te delven. Reizen naar Mars zal technologische innovatie stimuleren om die reizen te kunnen realiseren. Nieuwe technieken die ook op aarde nuttig kunnen zijn.

Welke planeet kan je leven? ›

Tot op heden is de aarde de enige planeet waar leven bekend is.

Kan Mars leefbaar gemaakt worden? ›

Bijna geen zuurstof

Om te beginnen is het er veel te koud: tot 140 graden onder nul. Ook is de lucht op Mars niet geschikt voor ons. Die bevat bijna geen zuurstof – en dat goedje hebben wij mensen toch echt nodig om te ademen. Daarbij is de Mars-lucht ook nog eens veel te dun om in te overleven.

Heeft NASA een plant ontdekt op Mars? ›

Op Mars heeft de Curiosity-rover van NASA een 'minerale bloem' ontdekt. De robot deed deze bijzondere vondst tijdens een onderzoek in de Gale Crater. Het heeft de vorm van een bloem, maar het is een minerale formatie. Ook de twee bolletjes die te zien zijn naast 'de bloem' zijn mineralen.

Is er al iemand op Mars geweest? ›

Verschillende landen hebben machines op Mars gezet, maar een mens is er nog nooit geweest.

Hoeveel robots zijn er op Mars? ›

Er zijn tot en met 2021 vijf robotwagens op Mars werkzaam geweest: Sojourner (1997), het duo Spirit (2004-2009) en Opportunity (2004-2018), Mars Science Laboratory ('Curiosity', 2012-) en Perseverance (2021-).

Kan je terug komen van Mars? ›

De reis naar de rode planeet kost vele miljarden en je bent minimaal een half jaar onderweg. Daarbij wordt het ook nog een enkeltje: terugkeren is (voorlopig) onmogelijk.

Kan je leven op de maan? ›

Volgens sterrenkundige Lucas Ellerbroek zou je in principe wel op de maan kunnen leven. Maar je moet dan wel ontzettend veel spullen meenemen. Er is op de maan namelijk geen eten, drinken of zuurstof.

Is het mogelijk om op Venus te leven? ›

Is er leven mogelijk op Venus? Met temperaturen van meer dan vierhonderd graden Celsius en een giftige atmosfeer lijkt het onwaarschijnlijk dat er leven mogelijk is op Venus. Toch sluiten wetenschappers het ook niet helemaal uit.

Is het mogelijk om te leven op Mars? ›

Overtuigend bewijs van leven op Mars is nooit gevonden

Maar hoewel de Marsrovers van NASA meermaals aanwijzingen op de rode planeet hebben gevonden die dicht in de buurt komen van sporen van leven, mist nog steeds definitief bewijs waar de wetenschap het unaniem over eens is. Vooralsnog geen groene marsmannetjes dus.

Waarom gaan ze niet meer naar de maan? ›

Dat we sinds 1972 niet meer op de maan zijn geweest, komt vooral door een gebrek aan politieke wil. De techniek is sinds 1969 enorm vooruitgegaan. Ook de ambities groeien: er bestaan plannen voor bemande missies naar Mars en verder.

Kun je ademen op Mars? ›

Op Mars is er minder lucht dan op aarde. De atmosfeer bestaat vooral uit koolstofdioxide en een klein beetje stikstof. Er is bijna geen zuurstof, dus ademen is moeilijk! Het kan hard waaien op Mars, maar niet zo erg als op aarde.

Hoelang kan je op Mars blijven? ›

De onderzoekers bevelen een missie aan die niet langer dan vier jaar duurt. Een langere reis zal astronauten namelijk blootstellen aan een te hoge hoeveelheid gevaarlijke straling. Een reis van vier jaar is overigens goed denkbaar: een enkeltje naar Mars duurt ongeveer negen maanden.

Kan je op Mars komen? ›

Eerst gaan 'we' als mensheid nog eens naar de maan, maar daarna reizen we eindelijk naar Mars. Technisch zijn we er klaar voor, maar hoelang het nog duurt voordat de eerste mens voet op de rode planeet zet, blijkt toch vooral een geldkwestie.

Top Articles
COVID booster warning from Florida surgeon general, who advises people not to get new vaccine
New COVID vaccine push is ‘anti-human,’ says Florida surgeon general: ‘Major safety concern’
Funny Roblox Id Codes 2023
Golden Abyss - Chapter 5 - Lunar_Angel
Www.paystubportal.com/7-11 Login
Joi Databas
DPhil Research - List of thesis titles
Shs Games 1V1 Lol
Evil Dead Rise Showtimes Near Massena Movieplex
Steamy Afternoon With Handsome Fernando
Which aspects are important in sales |#1 Prospection
Detroit Lions 50 50
18443168434
Zürich Stadion Letzigrund detailed interactive seating plan with seat & row numbers | Sitzplan Saalplan with Sitzplatz & Reihen Nummerierung
Grace Caroline Deepfake
978-0137606801
Nwi Arrests Lake County
Justified Official Series Trailer
London Ups Store
Committees Of Correspondence | Encyclopedia.com
Pizza Hut In Dinuba
Jinx Chapter 24: Release Date, Spoilers & Where To Read - OtakuKart
How Much You Should Be Tipping For Beauty Services - American Beauty Institute
Free Online Games on CrazyGames | Play Now!
Sizewise Stat Login
VERHUURD: Barentszstraat 12 in 'S-Gravenhage 2518 XG: Woonhuis.
Jet Ski Rental Conneaut Lake Pa
Unforeseen Drama: The Tower of Terror’s Mysterious Closure at Walt Disney World
Ups Print Store Near Me
What Time Does Walmart Auto Center Open
Nesb Routing Number
Random Bibleizer
10 Best Places to Go and Things to Know for a Trip to the Hickory M...
Black Lion Backpack And Glider Voucher
Gopher Carts Pensacola Beach
Duke University Transcript Request
Lincoln Financial Field, section 110, row 4, home of Philadelphia Eagles, Temple Owls, page 1
Jambus - Definition, Beispiele, Merkmale, Wirkung
Netherforged Lavaproof Boots
Ark Unlock All Skins Command
Craigslist Red Wing Mn
D3 Boards
Jail View Sumter
Nancy Pazelt Obituary
Birmingham City Schools Clever Login
Thotsbook Com
Vérificateur De Billet Loto-Québec
Funkin' on the Heights
Vci Classified Paducah
Www Pig11 Net
Ty Glass Sentenced
Latest Posts
Article information

Author: Maia Crooks Jr

Last Updated:

Views: 6576

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Maia Crooks Jr

Birthday: 1997-09-21

Address: 93119 Joseph Street, Peggyfurt, NC 11582

Phone: +2983088926881

Job: Principal Design Liaison

Hobby: Web surfing, Skiing, role-playing games, Sketching, Polo, Sewing, Genealogy

Introduction: My name is Maia Crooks Jr, I am a homely, joyous, shiny, successful, hilarious, thoughtful, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.