Férjhez ment Köves Slomó rabbi lánya: ezer vendég, világraszóló hagyományos zsidó esküvő Pesten – Blikk-exkluzív – videó (2024)

Table of Contents
Extra ajánló Rúzs
  • Címlap
  • Férjhez ment Köves Slomó rabbi lánya: ezer vendég, világraszóló hagyományos zsidó esküvő Pesten – Blikk-exkluzív – videó (1)
  • Aktuális
  • Férjhez ment Köves Slomó rabbi lánya: ezer vendég, világraszóló hagyományos zsidó esküvő Pesten – Blikk-exkluzív – videó (2)
  • Belföld
  • Férjhez ment Köves Slomó rabbi lánya: ezer vendég, világraszóló hagyományos zsidó esküvő Pesten – Blikk-exkluzív – videó (3)
  • Férjhez ment Köves Slomó rabbi lánya: ezer vendég, világraszóló hagyományos zsidó esküvő Pesten – Blikk-exkluzív – videó

Gyenes Dániel vezető operatőr, vágó Bittó Ákos főmunkatárs, főszerkesztő (AutoBild)

Ezeket látta már?

  • Orosz Barbara rossz híreket kapott: először mutatott részletet a francia férjével közös balatoni álomházukból – fotó
  • Mi történt? Elvitték a rendőrök Gáspár Győzőt – „Tőlük zengett az egész ház”

Mazel tov! – hangzik mindenünnen, aztán felcsendül – vagy inkább feljajdul – az avatatlan fülnek mindig annyira szomorúnak hangzó, jellegzetes zsidó ének. Pedig ma itt mindenki vidám volt, hiszen férjhez ment Köves Slomó vezető rabbi, az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség alapítójának második gyermeke, 21 éves lánya, Mushky. Egyedül a Blikk vehetett részt a Hungexpo pavilonjában rendezett eseményen. Videónk a fenti lejátszónkon megnézhető!

Férjhez ment Köves Slomó rabbi lánya: ezer vendég, világraszóló hagyományos zsidó esküvő Pesten – Blikk-exkluzív – videó (6)

A vacsorára felszolgált ételek a vallási előírásokat is teljesítették és a szemet is gyönyörködtették / Fotó: Zsolnai Péter

– Azért ez az igazi tradicionális esküvő nem mindennapos esemény hazánkban – hangsúlyozza a rendezvény különlegességét Megyeri Jonatán rabbi, az EMIH kommunikációs igazgatója, megszakítva a szervezés közbeni rohangálást. A sürgés-forgás teljesen indokolt, igazi tömeget kell gardírozni. – Több mint ezer fő szerepel a meghívottak listáján, nemcsak Magyarországról, de Izraelből és Amerikából is érkeztek vendégek, főként, mivel a vőlegény az Egyesült Államokból való.

Férjhez ment Köves Slomó rabbi lánya: ezer vendég, világraszóló hagyományos zsidó esküvő Pesten – Blikk-exkluzív – videó (7)

Mushky utoljára csacsoghatott hajadonként a barátnői és rokonai közt a vőlegényre várva

Aztán valaki véletlenül lever egy poharat, de itt senki nem szörnyülködik, sőt, örömujjongásban törnek ki. Pedig ez még nem is az esküvő része.

Férjhez ment Köves Slomó rabbi lánya: ezer vendég, világraszóló hagyományos zsidó esküvő Pesten – Blikk-exkluzív – videó (8)

A láthatatlan fátyol után az igazit is ráadták Mushkyra / Fotó: Zsolnai Péter

Az ifjú pár korábban még sosem volt igazán kettesben, sőt, a szertartás előtti időt sem tölthették együtt: amíg Mushky a harmadik emeleten imádkozott a nők körében, addig Yakov a férfiakkal várta a nagy pillanatot. Ezt diktálják a hagyományok: a férfiak bizony komoly dolgokkal foglalkoznak még az esküvő napján is. Például Yakov aláírja a házassági szerződést, ami arról szól, hogy a házasulandók családjai milyen arányban állják az esküvői költségeket, mi lesz a nászajándékok sorsa, vagy éppen a pénzé, amit a meghívottak adnak az ifjú párnak. Ide azért betör a modern világ, ha valaki bankkártyáról ajándékozna az ifjú párnak, egy POS-terminálon is lehúzhatja a plasztiklapot.

Mindeközben két emelettel feljebb Mushky már várja a férfiakat, amíg azonban megérkeznek, jut ideje arra, hogy hajadonként utoljára csacsogjon kicsit a barátnőivel és a rokonokkal. Aztán odalentről egyre erősödik a mély hangú ének, és egyszer csak megjelennek a lépcsőn a hagyományosan feketébe öltözött, fejfedőt viselő férfiak. Következik a fátyolozás szertartása, noha igazi fátylat ekkor még nem aggatnak a kanapén őket váró menyasszonyra. Odalépnek hozzá, két tenyerüket felé fordítva, mintha végigsimítanák az arcát, de hozzá nem érnek... láthatatlan fátyollal borítják be csupán. Pár perc múltán a tömeg kivonul a szabad ég alá, ahol már vár a házasulandókra a chupa, vagy hüpe: egy baldachinnal bevont emelvény. Először a vőlegényt vezeti oda a két örömapa, majd leültetik, nem sokkal később pedig megjelenik Mushky. A menyasszonyt a násznépnek felállva kell köszöntenie – a férfiak és a nők egymástól szigorúan elkülönítve –, a fiatal lány pedig köztük sétálva, a női családtagjai kíséretében lép fel a hüpe alá.

Férjhez ment Köves Slomó rabbi lánya: ezer vendég, világraszóló hagyományos zsidó esküvő Pesten – Blikk-exkluzív – videó (9)

Az ifjú pár örök hűséget fogadott / Fotó: Zsolnai Péter

Ő azonban nem ül le, az arcát pedig immár igazi fátyol takarja. Hétszer kell körbejárnia vőlegényét, ezzel jelképezve, hogy szilárd, örökké álló otthont biztosít majd családjuknak. Az áldások elmondása után pedig végre itt a zsidó esküvők legismertebb része, a vőlegény talpa alá pohár kerül, ő pedig egy határozott lépéssel összetöri: ez bizony már a hivatalos pohártörés. A vendégek számára ekkor ér véget a szertartásos rész, az ifjú párnak azonban még van némi kötelessége: néhány percre el kell vonulniuk egy külön szobába.

Férjhez ment Köves Slomó rabbi lánya: ezer vendég, világraszóló hagyományos zsidó esküvő Pesten – Blikk-exkluzív – videó (10)

Mushky és Yakov esküvőjét hét napig ünneplik a rokonok és a barátok / Fotó: Zsolnai Péter

– Itt lehetnek igazán kettesben először – mondja Megyeri Jonatán. – Persze, eddig is találkozhattak már, de mindig nyilvános helyen, valójában kettesben most vannak először.

A négygyermekes örömapa, Köves Slomó már a vacsorára készül, hiszen most kezdődik az igazi mulatság, ami nem is csak egy napig tart.

Férjhez ment Köves Slomó rabbi lánya: ezer vendég, világraszóló hagyományos zsidó esküvő Pesten – Blikk-exkluzív – videó (11)

Köves Slomo vezető rabbi lányának férje amerikai / Fotó: Zsolnai Péter

– A hagyományok szerint hét napon keresztül ünnepeljük majd az ifjú házasokat – mondja a rabbi. – Ezután pedig elkezdődik a saját életük, és bár Mushky hiányozik majd, de mind azért vagyunk most itt, hogy örüljünk annak, hogy új otthont építenek.

Legyen jó sorod!

Nem sokan tudják, de a magyar mázli kifejezés egyike a számos jövevényszavunknak, amelyek a héberből és jiddisből származnak, és a héber mázál, azaz szerencse szóból ered. Nemcsak esküvőkön használják, de eljegyzéseken vagy gyerek születésekor is. Ahogy Köves Slomótól megtudtuk, az eredeti jelentése csillagjegy vagy a csillagok állása, tehát amikor valakinek mázel tovot kívánunk, azzal azt mondjuk, hogy legyen számára jó a csillagok állása, legyen jó a sorsa.

Férjhez ment Köves Slomó rabbi lánya: ezer vendég, világraszóló hagyományos zsidó esküvő Pesten – Blikk-exkluzív – videó (12)

Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Megérkeztek a Blikk hírei Messengerre!
Csatlakozz új csatornánkhoz!

esküvő zsidó Köves Slomó Blikk TV videók

Extra ajánló

Férjhez ment Köves Slomó rabbi lánya: ezer vendég, világraszóló hagyományos zsidó esküvő Pesten – Blikk-exkluzív – videó (13)

Tudta? Nem mindig az antibiotikum a jó döntés - mutatjuk miért (x)

Légkondi: így használjuk, hogy ne fázzunk meg tőle (x) Ha orrcseppfüggő allergiás: ez a megoldás (x) Ez a gyümölcs finom, magyar és a férfiaknak aranyat ér! (x) A Lidl-ben most kiváló magyar borok közül válogathatunk, méghozzá jó áron! (x) Elképesztő: ez történik, ha nikotinpárnát használ - mutatjuk a kutatás friss eredményeit! (x) Ezekre a helyekre NE menjen nyaralni, ha pollenallergiás (x)

Rúzs

Börtönben marad Lagzi Lajcsi? Komoly bonyodalmak adódtak az ügyében Itt a vége? Krausz Gábor sejtelmes üzenete most jött Váratlan fordulat: Kiderült, ki örökli Medveczky Ilona vagyonát Brutális idő közelít! Az egész országra kiadták a riasztást, ebben nem lesz köszönet Napi horoszkóp: a Skorpió a csábítás mestere lesz, a Vízöntőt anyagi gondok nyomasztják, a Halak nem lesz szerencsés a flörtölésben
  • Címlap
  • Férjhez ment Köves Slomó rabbi lánya: ezer vendég, világraszóló hagyományos zsidó esküvő Pesten – Blikk-exkluzív – videó (25)
  • Aktuális
  • Férjhez ment Köves Slomó rabbi lánya: ezer vendég, világraszóló hagyományos zsidó esküvő Pesten – Blikk-exkluzív – videó (26)
  • Belföld
  • Férjhez ment Köves Slomó rabbi lánya: ezer vendég, világraszóló hagyományos zsidó esküvő Pesten – Blikk-exkluzív – videó (27)
  • Férjhez ment Köves Slomó rabbi lánya: ezer vendég, világraszóló hagyományos zsidó esküvő Pesten – Blikk-exkluzív – videó
Férjhez ment Köves Slomó rabbi lánya: ezer vendég, világraszóló hagyományos zsidó esküvő Pesten – Blikk-exkluzív – videó (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mr. See Jast

Last Updated:

Views: 6052

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mr. See Jast

Birthday: 1999-07-30

Address: 8409 Megan Mountain, New Mathew, MT 44997-8193

Phone: +5023589614038

Job: Chief Executive

Hobby: Leather crafting, Flag Football, Candle making, Flying, Poi, Gunsmithing, Swimming

Introduction: My name is Mr. See Jast, I am a open, jolly, gorgeous, courageous, inexpensive, friendly, homely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.